Nepalees gezin uit opvangtehuis bevrijd

Redactie KW

Laat onze vrienden blijven, een West-Vlaamse vereniging die de belangen van vluchtelingen verdedigt heeft vandaag een Nepalees gezin uit een opvanghuis bevrijd. De politie had vanmorgen het gezin in Izegem opgepakt en naar een huis in Zulte gebracht in afwachting van hun repatriëring. Maar volgens de vereniging komt de familie in aanmerking voor regularisatie. De vereniging roept de regering op om het regeerakoord wettelijk te maken.

Dit is de familie Ghimere. Vier jaar geleden zijn ze Nepal ontvlucht omwille van de oorlog daar. Intussen hebben ze Nederlands geleerd, hebben hier werk gevonden en tot vanmorgen woonden ze in Izegem. Tot de politie hen kwam halen.

De politie heeft het gezin eerst meegenomen naar het bureau in Roeselare en daarna overgebracht naar Zulte. Daar is een oud rijkswachtgebouw sinds kort omgebouwd tot opvanghuis voor gezinnen die gerepatrieerd moeten worden. Kan niet, zegt Laat onze Vrienden Blijven. De vereniging voert geregeld protest, zoals hier vorig jaar in Roeselare, voor een menselijk behandeling van vluchtelingen.

De vereniging beseft dat de bevrijding van de familie uit het huis in Zulte als ontvoering geïnterpreteerd kan worden. Maar volgens Laat onze vrienden blijven was de actie van de politiediensten vanmorgen evenmin wettelijk.

Het gezin Ghimere heeft intussen onderdak gevonden op een geheim adres voor de komende dagen. Laat onze Vrienden Blijven zoekt uit welk stappen het verder kan zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier