Negen piloten verblind door laserpen

Redactie KW

Negen piloten die op Oostende vlogen zijn vorig jaar verblind geworden doordat van op grond een laserstraal op hen werd gericht. Dat berichten de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

De laserpen wordt gewoonlijk gebruikt om iets van op afstand te kunnen aanwijzen. Sommige kunnen tot 200 meter ver schijnen.

Politie

Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) neemt nu maatregelen: alle piloten krijgen waarschuwingsbrieven. Ook vertrekken er brieven naar lokale politiekorpsen met de vraag om waakzaam te zijn voor mensen die rondlopen in de omgeving van luchthavens met laserpennen. Het Directoraat-generaal van de Luchtvaart opende een onderzoek naar de incidenten van vorig jaar, maar geen enkele dader kon geïdentificeerd worden.

In totaal werden 89 piloten verblind in heel België. Zaventem heeft er het meest last van. Daar werden 34 piloten bijna verblind in 2009. In Charleroi waren er 19 meldingen, in Luik 12, in Oostende 7 en in Deurne 3. Negen keer was een politiehelikopter het doelwit.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier