Negen maanden cel voor onverbeterlijke vogelzwendelaar

Redactie KW

De correctionele rechter in Ieper heeft een Wervikaan van 40 veroordeeld tot negen maanden cel en een boete van 2.750 euro voor inbreuken op de wet op de vogelbescherming. Na een vroegere veroordeling voor gelijkaardige feiten werden bij de man opnieuw tachtig vogels aangetroffen die niet of slecht geringd waren.

Op 14 juli 2010 vloog de man achter de tralies nadat speurders in enkele maanden tijd drie keer bij hem waren binnengevallen – hij zat zes weken in voorhechtenis. De eerste van die invallen dateerde van 27 april, welgeteld een dag nadat de man veroordeeld werd voor zijn betrokkenheid in één van de grootste vogelzwendels ooit in ons land. De speurders troffen die dag ruim tachtig vogels aan die ongeringd waren of waarvan de ring slecht rond de poten was bevestigd.

Het openbaar ministerie vorderde voor de nieuwe feiten een celstraf van vier maanden, maar de rechter veroordeelde de Wervikaan tot negen maanden en een boete van 2.750 euro. Er werd ook 950 euro verbeurdverklaard. De rechter laakte in zijn vonnis vooral dat de man er geen graten in zag om zijn illegale praktijken verder te zetten na het vonnis van 26 april 2010, zij het op een ander niveau.

Aanvankelijk handelde de Wervikaan in vogels die gestolen waren in Italië en Nederland, maar na zijn veroordeling van vorig jaar schakelde hij over op inheemse exemplaren. De man moet ook nog 35.000 euro betalen in de vorige zaak waarin hij schuldig werd bevonden.

(BELGA/JV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier