Negen gemeenten hebben nog geen structuurplan

Redactie KW

Negen West-Vlaamse gemeenten hebben nog geen gemeentelijk structuurplan. Zo’n plan is nodig om als gemeente een stedelijke bouwvergunning af te leveren. Bij zeven van de negen gemeenten is het plan intussen aangevraagd. De overige twee gemeenten werken nog met een BPA (Bijzonder Plan van Aanleg).

Vlaams Volksvertegenwoordiger en Burgemeester van Veurne Jan Verfaillie onderzocht hoe het zit met die structuurplannen in West-Vlaanderen. Van de 64 gemeenten beschikken 55 gemeenten over een goedgekeurd structuurplan. Slechts 9 gemeenten hebben nog geen goedgekeurd structuurplan. Bij 7 gemeenten werd de procedure opgestart (Alveringem, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Langemark-Poelkapelle, Meulebeke en Roeselare). Bij 2 gemeenten moet de procedure nog opgestart worden (Oudenburg en Zedelgem).

De reden van vertraging kan divers zijn, een aantal gemeenten kan wachten op het afbakeningsproces van de provincie of vlaanderen, er kunnen procedurefouten gemaakt zijn.

Over een goedgekeurd structuurplan beschikken is één van de voorwaarden om zelf een stedenbouwkundige vergunning af te leveren. 16 gemeenten in West-Vlaanderen leveren vandaag zelf vergunningen af : Anzegem, Ardooie, Avelgem, Blankenberge, Brugge, De Haan, De Panne, Heuvelland, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Tielt, Wevelgem, Zonnebeke en Zwevegem.

In West-Vlaanderen werden in 2010 52 gemeentelijke uitvoeringsplannen goedgekeurd wat het totaal op 254 brengt. Er werden slechts 10 BPA’s (Bijzondere Plannen van Aanleg) goedgekeurd in 2010.

(ld)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier