Nederlandse vissers negeren vaarverbod in windmolenparken

Redactie KW

Dat zei minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) woensdagochtend. De minister wil in de nabije toekomst het probleem structureel aanpakken.

Door de beperkte trafiek en de gereduceerde bodemverstoring trekt de populatie van vis in de windmolenparken in de Noordzee aan. Blijkbaar is dat niet ontgaan aan enkele Nederlandse vissers. “Er zijn de laatste tijd al verschillende processen verbaal opgemaakt voor enkele Nederlandse vissers die de zones binnentreden en actief vissen”, aldus de minister.

Gevaarlijke situaties

Er zouden zelfs vissers zijn die hun radarsysteem uitschakelen als de zones betreden en pas weer aanleggen als ze er van wegvaren. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Bovendien compromitteert het de inspanningen van de minister om te zorgen voor een grotere biodiversiteit in de zones van de windmolenparken.

“Het is niet dat de Nederlandse vissers massaal de zones binnendringen, maar we gaan er zeker over spreken met de Nederlandse autoriteiten”, aldus Vande Lanotte. Volgens de minister zijn er nauwelijks problemen met Belgische schepen, ‘op een verzeilde zeilboot na.’

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier