Nederlandse regisseur draait langspeelfilm in Ieper

Redactie KW

Ieper wordt het decor van een langspeelfilm van de Nederlandse regisseur Eugenie Jansen (45). Zij pendelt momenteel met haar team tussen Australië en Ieper voor de realisatie van de nieuwe film ‘Above my Head / Ondersteboven’.

In het scenario zoekt het meisje Bindi naar houvast om de dood van haar moeder te verwerken. Die moeder is van Aboriginal afkomst, haar vader is een Vlaming, die als sterrenkundige onderzoek doet in New South Wales (Australië). Eugenie Jansen: ‘Na het overlijden van zijn vrouw besluit hij om naar zijn familie in België terug te keren. Hij neemt zijn dochtertje mee. Ze komen in Ieper terecht. Het meisje raakt er bevriend met het jongetje Leonard en zijn oma Louise. Ze beleven er samen enkele avonturen.

Last Post

Ieper werd gekozen als locatie voor deze film omdat de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog hier nog manifest aanwezig is. ‘Eén van de onderliggende vragen in de film is hoe de rituelen van het grote herdenken kunnen helpen in de persoonlijke rouwverwerking,’ zegt de regisseur.

Academies werken mee

Het meisje wordt gespeeld door een Australisch 11-jarig meisje met een Aboriginal achtergrond. De vader wordt professor Maarten Baes van het Sterrenkundig Observatorium van de Vakgroep Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent. De voorbije maanden werd ook de Ieperse Stedelijke Academie voor Muziek en Woord ingeschakeld om de andere rollen in te vullen. En ook de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst wordt bij het filmproject betrokken. In de film gaan de kinderen samen met de oma op reis met een vlot, dat geïnspireerd is op het vlot Miss Rockaway Armada, waarmee een groep kunstenaars in de States over de Mississippi gevaren heeft. De Ieperse kunstenaar Gilbert Degryse neemt de artistieke leiding om dit vlot uit te werken. Dat doet hij samen met de academie.

Voor het vlot wordt een beroep gedaan op de Ieperse Nocturnes, die het onderstel van hun boot ter beschikking stellen voor de film. Regisseur Eugenie Jansen: ‘Het is geweldig om hier op zo’n manier te werken. We ontmoeten elke dag bijzondere mensen die bereid zijn een deel van hun kennis en ervaring met ons te delen. Het lijkt op een puzzel van duizend stukjes, die allemaal op hun plek gaan vallen.’ Een deel van de filmcrew is nu al in Ieper neergestreken voor de voorbereidingen. In Australië wordt er in juni voorbereid en in juli gefilmd. De opnames in Ieper starten eind augustus en zullen duren tot eind september.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier