Nederlanders schuiven aan voor Brugs vuurwerk

Redactie KW

De eindejaarsperiode is traditioneel een topper voor winkels die vuurwerk verkopen. De hype van dit moment is de vuurlampion of ufo-balloon. Die is een veilig alternatief voor mensen die het niet zo begrepen hebben op traditioneel vuurwerk. Bij één van de grootste particuliere vuurwerkwinkels van ons land, in Brugge, valt ook het grote aantal Nederlandse kopers op.

Het is aanschuiven in vuurwerkwinkel Loods 8 in Brugge. Wie het nieuwe jaar straks knallend wil inzetten is hier aan het juiste adres. Naast de traditionele vuurpijlen en knalbatterijen piekt dit jaar ook de verkoop van vuurlampions of ufo-balloons. Er gingen hier al meer dan 3.000 stuks over de toonbank.

Ufo

Een ufo-balloon is gemaakt uit onbrandbaar rijstpapier en moet je onderaan in brand steken zodat hij opstijgt. Met een prijs van vijf euro een goedkoop én veilig alternatief voor het traditioneel vuurwerk. De lampion blijft in de lucht een paar minuten branden en dooft daarna vanzelf.

100 soorten vuurwerk

Toch blijft ook het traditioneel vuurwerk populair. Klanten kunnen kiezen uit meer dan 100 soorten en moeten vooraf een lijst invullen met het vuurwerk van hun keuze. Maar vuurwerk blijft duur. Een bescheiden setje met vuurpijlen en knallers knalbatterij kost al gauw 100 euro.

Bunker

Deze winkel in Brugge heeft een vergunning om 450 kg springstof te stockeren in een bunker.

Dat is de grootste capaciteit voor een particuliere winkel in België. Door de drukte wordt hier 3 keer per dag nieuw vuurwerk geleverd. (LOR)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier