Nederlanders hebben grotere woordenschat dan Vlamingen

Redactie KW

Een online woordentest onthult dat de woordenschat van een persoon wordt bepaald door leeftijd. Opmerkelijk is dat Nederlanders beter scoren dan Vlamingen.

Bij de woordentest konden deelnemers online van honderd woorden beoordelen of een woord wel of niet bestond. De score daarop werd gebaseerd op het aantal juiste bestaande woorden en het aantal als bestaand herkende nepwoorden. Gemiddeld behaalden deelnemers 71,6 pct, wat neerkomt op een woordenschat van zo’n 38.000 basiswoorden.

Uit het onderzoek bleek dat leeftijd de belangrijkste invloed had op de behaalde score. “Het feit dat we elk jaar woorden blijven leren en deze bijna niet vergeten, verklaart waarom ouderen vaak de indruk hebben dat de woordenschat van jongeren beperkt is”, klinkt het. “Zij vergeten hierbij dat hun eigen woordenschat op die leeftijd hoogstwaarschijnlijk even klein was. Er is in dit opzicht geen sprake van taalverloedering, maar van een individueel leerproces.”

In die optiek moet ook deels het verschil tussen Nederlanders en Vlamingen gezien worden. Nederlands scoorden gemiddeld 74 pct, tegenover 71,6 pct Vlamigen. “Een deel van dit verschil wordt verklaard door de hogere gemiddelde leeftijd van de Nederlanders, maar zelfs na correctie hiervoor blijft er een verschil over van 1,5 pct.”

Het taalonderzoek is de vijfde editie van het Groot Nationaal Onderzoek, een initiatief van de Nederlandse omroep, NTR en VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en werd uitgevoerd door het departement experimentele psychologie aan de Universiteit Gent.

De resultaten worden zondagavond om 19.30 uur uitvoerig toegelicht op Canvas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier