Nazaten Roald Dahl verbieden jeugdtheater

Redactie KW

Ongeloof, verbijstering maar vooral ontgoocheling bij de acteurs van theatergroep Canteclaer toen bleek dat ‘Mathilda’ van Roald Dahl niet gespeeld mag worden. Om de ontgoocheling niet nog groter te maken brengt Canteclaer op zaterdag 26 en zondag 27 september ‘Flick, Klick & Slick’ of het verhaal van drie rechercheurs, die door hun geklungel tot verkeersagenten gedegradeerd worden.

Dertig jonge acteurs tussen 7 en 17 jaar vormen samen de toneelgroep Canteclaer. Omdat er nog geen toneelversie van het boek van Roald Dahl bleek te bestaan, besloot Patrick Deleu van Canteclaer dan maar zelf een en ander op papier te zetten.

„We namen contact op met ALMO. Dat is een soort Sabam die over het gebruik van teksten waakt. Hun antwoord deed ons hart even stilstaan. Mathilda is niet vrij voor welke opvoering of gebruik dan ook. Blijkt dat ALMO over de belangen van de erfgenamen van Roald Dahl waakt. Waarom er niets uit dat boek voor welke opvoering dan ook gebruikt mag worden, hebben ze er ons wel niet bij verteld.”

“Voor ons was het verbod vreselijk nieuws. Wat moesten we doen? Afvoeren? We kunnen het stuk inderdaad niet meer spelen, maar de jongeren hebben er maanden naartoe geleefd. Konden wij hun ontgoocheling nu nog groter maken door te stellen dat ze helemaal niet meer mochten spelen?” Patrick besloot samen met het bestuur van Canteclaer om een ander stuk te brengen. Ondertussen waren de affiches wel gedrukt en verspreid, de uitnodigingen al verstuurd en begon de kaartenverkoop goed te lopen. Binnenkort krijgen meer dan 1.000 theaterliefhebbers een brief in de bus en worden de affiches overplakt… Niet met Afgelast maar met Flick, Klick & Slick. (Lien)

‘Flick, Klick & Slick’ op zaterdag 26 september om 20 uur en op zondag 27 september om 15 uur in de theaterzaal Sint-Aloysiuscollege, Grote Markt. Losse kaarten: 7 euro. Studenten/plus3-pas/opendoek: 6 euro. Kinderen jonger dan 12 jaar: 3 euro. Reservatie: 056 51 01 61

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode De Leie) van 11 september 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier