Navigeer en Parkeer bundelt parkeerplaatsen voor mensen met beperking

Navigeer en Parkeer, een initiatief van de provincie
Redactie KW

In Nieuwpoort is de nieuwe website ‘navigeer en parkeer’ voorgesteld. Op de website kan je parkeerplaatsen zoeken die voorbehouden zijn voor chauffeurs met een handicap. Voorlopig zijn de 10 kustgemeenten en de stad Brugge in kaart gebracht. Het gaat om een initiatief van Westkans vzw, in samenwerking met de provincie en het centrum gelijke kansen Vlaanderen.

Elke gemeente heeft een aantal parkeerplaatsen die voorbehouden zijn voor chauffeurs met een beperking. Maar het komt erop aan om die te weten zijn. Om geen tijd te verliezen bij het zoeken van die blauwe plaatsen is er nu de website ‘navigeer en parkeer’. Die brengt parkeerplaatsen voor gehandicapten in kaart in de 10 kustgemeenten en Brugge. Je mag er alleen staan als je houder bent van een speciale parkeerkaart.

“We merken dat er meer en meer mensen vragen stellen waar bevinden zich die plaatsen,” zegt Siske Goubert van Westkans. “Er zijn lijsten met gegevens bij gemeenten maar die zijn nog nooit op digitale kaart geplaatst. En op die manier kunnen mensen thuis op internet zien waar locatie zich bevindt.”

Het zoeken naar een parkeerplaats op ‘navigeer en parkeer’ is kinderspel. Je klikt op de kaart van West-Vlaanderen, kiest een gemeente, en zoomt in op een gekozen parkeerplaats. Naast algemene informatie zoals de locatie, oppervlakte en ondergrond van de parkeerplaats, is ook telkens een foto beschikbaar.

Voor het kaartmateriaal doet de website een beroep op GIS WEST, het geografische informatiesysteem van de provincie West-Vlaanderen. Voorlopig toont de website 1.300 blauwe parkeerplaatsen, maar Westkans wil op termijn de hele provincie in kaart brengen.

“We moedigen heel wat gemeenten aan om gegevens door te spelen,” zegt Siske Goubert. “Op termijn willen we zorgen dat mensen op gps die gegevens willen downloaden.”

In de toekomst wil Westkans vzw ook de openbare toiletten die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, in kaart brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier