Natuurpunt wijst op non-beleid op de Noordzee

Redactie KW

De kustwerkgroep van Natuurpunt vraagt aan de federale en Vlaamse overheid om de draad van het masterplan voor de Noordzee terug op te nemen. Nu is er volgens de natuurorganisatie een non-beleid. Aanleiding voor het luiden van de alarmbel is het Internationale Jaar van de Biodiversiteit. De biodiversiteit in de Noordzee is de jongste vijftig jaar tot 60 procent verminderd.

Tien jaar geleden werd de eerste minister van de Noordzee een feit. Toen werd gestart met de opmaak van een masterplan voor het Belgisch deel van de Noordzee. Het masterplan bakent zones af voor zandwinning, windmolenparken, visserij, … enz. Het masterplan van Johan Vande Lanotte (sp.a) werd volgens Natuurpunt door de opeenvolgende politieke verantwoordelijken nooit afgewerkt. Een aantal dossiers, zoals de erkenning van de wrakken als puntreservaten, ligt klaar maar werd nooit bekrachtigd. Intussen blijven ook bruinvissen verdrinken in warrelnetten en blijft de visserij de zeebodem omploegen met haar boomkortechniek.

“We zien dat er een nieuwe tijdbom lijkt te ontstaan met nieuwe claims op de Noordzee”, zegt John Van Gompel van de kustwerkgroep van Natuurpunt. “Er is een stijgende druk om meer windturbines op zee te

plaatsen en er zijn de nieuwe kustverdedigingsplannen. Het ruimtegebruik van de Noordzee staat nu al op 274 procent.”

De overheid heeft volgens Natuurpunt gefaald bij de uitvoering van

haar masterplan het voorbije decennium. De natuurorganisatie hoopt op een beter resultaat tijdens een tweede zittijd.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier