Natuurpunt organiseert vogeltelling

Redactie KW

UPDATE- In heel Vlaanderen telden zo’n 8000 gezinnen dit weekend weer de vogels in hun tuin. Ook in Hooglede, waar tientallen vogelspotters hun kijkers richtten op mussen, mezen, merels of vinken. En met wat geluk zag je ook een grote bonte specht.

Een vogeltelling heeft als doel een top tien lijst te maken met de meest voorkomende vogels in België en Nederland. Hiermee kunnen verspreidingen en trends gemeten worden in de populatie van onze gevleugelde vrienden. Waardevolle informatie dus over de evolutie van de bestanden in onze regio.

Tijdens de tuinvogeltelling zijn dit jaar spectaculaire aantallen van de vink, keep en sijs waargenomen. Dat blijkt zondagavond uit voorlopige cijfers van zowat 1.500 tuinen. Volgens Natuurpunt gaat het om een trend die de organisatie deze winter al vaststelde bij haar maandelijkse tellingen.”De vinken voeden zich met onkruidzaden, die door de strenge lange winter en sneeuw niet voorhanden zijn, waardoor ze massaal in de tuinen opduiken”, klinkt het. Ook enkele zeer zeldzame bosvogels werden dit weekend al in een aantal tuinen gezien, zoals de middelste bonte specht. Een andere vaststelling is het duidelijk ontbreken dit jaar van een aantal soorten vogels die zuidelijk overwinteren. Het gaat dan onder meer om de tjiftjaf, zwartkop, zwarte roodstaart en witte kwikstaart. Volgens Natuurpunt zijn zij ofwel sneller en in grotere getale zuidwaarts getrokken, of zijn de vogels die probeerden hier te overwinteren gestorven door de slechte weersomstandigheden.

(SS/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in de nieuwsflash, vanaf 18u30

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier