Natuurherstelwerken van start in Gulke Putten in Wingene en Ruiselede

07/09/12 om 11:04 - Bijgewerkt om 11:04

Natuurpunt start binnenkort met grootschalige werken om het landschap en de natuur te herstellen in natuurgebied Gulke Putten in Wingene en Ruiselede. In Wingene gaat het om de voorbereiding voor het herstel van een oude veldvijver in de Predikherenbossen. In het Disveld in Ruiselede zal een aantal populieren worden gerooid.

"Het natuurherstel zal de aantrekkingskracht van de regio voor wandelaars en fietsers nog vergroten," zegt Steven De Bruycker van Natuurpunt. "We krijgen er niet enkel een mooier landschap voor in de plaats. Ook heel wat dieren, zoals de levendbarende hagedis, zullen van deze werken profiteren."

Herstel veldvijver in de Predikherenbossen

In de Predikherenbossen wordt de voorbereiding van het herstel van een veldvijver opnieuw opgestart. De oppervlakte open water die zal ontstaan is cruciaal als jachtgebied voor dieren zoals vleermuizen en libellen. Het zal ook het ideale biotoop vormen voor kikkers en salamanders.

Rooien van kaprijpe Canada-populieren in Ruiselede

In het Disveld in Ruiselede werd in de jaren 1970 een rij populieren aangeplant voor de houtopbrengst. Nu zijn deze bomen meer dan kaprijp. Hierdoor takelen ze af en bestaat het gevaar dat ze bij stormweer omwaaien. Tussen de populieren staan jonge inheemse zomereiken. Die worden momenteel overschaduwd door de populieren. Dankzij de kapwerken zullen deze eiken vrij komen te staan, samen met de vlierstruiken en de meidoorns.

(Meegedeeld/A.D.)

Lees meer over: