Natuurgebied van 4 hectare op voormalige spookbruggensite in Varsenare

Redactie KW

In Varsenare waar twee spookbruggen zijn afgebroken, is het natuurgebied Kwetshage in volle ontwikkeling.

Bijna twee jaar geleden startte de afbraak van de twee spookbruggen. Een viaduct over een nooit aangelegde weg en een spoorwegkoker gingen tegen de vlakte. Het terrein tussen de spoorweg en het kanaal kwam zo vrij. Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits :”We hebben hier 1,3 miljoen Euro geïnvesteerd. Maar die spookbruggen onderhouden kostte ook elk jaar”.

Natuurcompensatie

Het natuurgebied van 4 ha groot vormt een deel van de natuurcompensatie voor de aanleg van de A11. Dat is de missing link van 12 kilometer tussen de N31 in Brugge en de N49 in Westkapelle. Een deel van het tracé gaat door een vogelrichtlijngebied en moet daarom elders gecompenseerd worden. Ook in Damme komen er nog natuurcompensaties voor de A11.

Rietmoeras

Dit natuurgebied Kwetshage is voorlopig 4 hectare groot. Het hele gebied tussen het kanaal en de spoorweg wordt op termijn een moerasgebied van 45 hectare. Ook voor de uitbreiding van de achterhaven in Zeebrugge is een natuurcompensatie nodig. “Hier beogen wij rietmoeras. Uiteindelijk zien we al een rietkraag ontwikkelen rond het gebied”, zegt Edgard Daenen van de VLM. “Het is de bedoeling dat we een mozaïek krijgen tussen water en riet om typische rietvogels aan te trekken. Dan denk ik aan soorten zoals roerdomp en woudaapje, maar ook soorten zoals bruine kiekendief waar we ons best voor moeten doen in het vogelrichtlijngebied Poldercomplex”.

Gebouwd in 1976

De Spookbruggen van Varsenare werden gebouwd in 1976 maar zijn nooit in gebruik genomen.De bedoeling was dat de bruggen dienden om de A18 vanuit Jabbeke te verbinden met de haven van Zeebrugge. In 1977 werd dit plan afgevoerd door de toenmalige minister Guy Mathot na massaal protest. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits besloot om deze bouwblunders te slopen eind 2011.

(KV/AD/PA)

Natuurgebied van 4 hectare op voormalige spookbruggensite in Varsenare

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier