Nagelnieuwe VDAB-accommodatie in Zeebrugge

Redactie KW

In het VDAB-maritiem opleidingscentrum in Zeebrugge is vijf miljoen euro geïnvesteerd in een gloednieuwe lesinfrastructuur. Jaarlijks komen er meer dan 1500 mensen cursus volgen. Er zijn simulatoren om met grote schepen te leren varen en in een opvallende nieuwbouw is er nu ook een atelier om aan scheepsmotoren te leren sleutelen.

Het gaat het maritiem VDAB-opleidingscentrum in Zeebrugge voor de wind. De interesse in maritieme beroepen neemt almaar toe. Het centrum dat hier al 21 jaar gevestigd is, wordt de grootste bundeling van zeegebonden beroepsopleidingen en expertise in Vlaanderen.

“Wij bestaan als VDAB in eerste instantie voor werkzoekenden, maar ook de baggerbedrijven zijn hier belangrijk. We leiden voor hen 800 werknemers op. Daarnaast hebben we nog 200 werkzoekenden, en ook nog leerlingen van de maritieme scholen die hier komen. Ook de marine van defensie komen hier met hun bemanningsleden”, zegt Patrick Naeyaert, de campusverantwoordelijke in Zeebrugge.

In deze nieuwbouw zitten scheepsateliers om aan motoren te leren sleutelen. Er zijn nu al 12 vaarsimulatoren geïnstalleerd om te leren varen met grote schepen. De nieuwbouw en de renovatie kosten 5 miljoen euro. Een deel is betaald door de Vlaamse overheid, maar ook Europa en de twee wereldspelers uit de baggersector Deme en Denul deden een flinke duit in het zakje. Volgend jaar komen nog nieuwe opleidingen voor offshorejobs, zoals het onderhoud van windmolenparken op zee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier