“Nadelige invloed crematorium op milieu niet bewezen” (kortgedingrechter)

Redactie KW

De Kortrijkse kortgedingrechter heeft de milieustakingsvordering van 185 omwonenden van het crematorium in opbouw ‘Uitzicht’, tegen de bouw van het nieuwe crematorium op Hoog-Kortrijk, afgewezen. Volgens de rechter is niet bewezen dat de regels of procedures zijn overtreden of dat het crematorium een nadelige invloed zou hebben op de lucht- of waterkwaliteit. Deze procedure was voor het actiecomité Samen Sterk zowat de laatste strohalm in hun protest tegen de komst van het crematorium.

De omwonenden plaatsten zich via de milieustakingsvorderingsprocedure voor de kortgedingrechter in de plaats van de stad Kortrijk, omdat de stad volgens hen in gebreke bleef. Volgens de actievoerders zal het nieuwe crematorium in de buurt voor extra milieuhinder, zoals giftige rookgassen en stof, zorgen. Ze vroegen de stopzetting van de milieuhinderende activiteit.

Psilon, de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen die 22 gemeenten groepeert voor de exploitatie, heeft dat steeds betwist.

Volgens Psilon voldoet het crematorium aan alle normen. Het
beschikt ook over een bouw- en milieuvergunning. De schorsingsprocedures die het actiecomité voor de Raad van State
voerde, zijn al verworpen. Onlangs adviseerde de auditeur van de
Raad van State ook niet in te gaan op de vraag tot vernietiging van de bouwvergunning.

In principe opent ‘Uitzicht’ in het najaar van 2011 de deuren.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier