Nachtopvang Oostende ontving voorbije winter 20 procent meer daklozen

Redactie KW

De voorbije winter hebben zich 136 mensen aangemeld bij de nachtopvang voor daklozen die door het Sociaal Huis Oostende werd georganiseerd in een oud schoolgebouw. Dat zijn er 20 procent meer een jaar eerder.

Uit cijfers van het Sociaal Huis blijkt dat de daklozen zich aanmelden na doorverwijzing door hulpverleners (28 procent) of door mondelinge reclame (39 procent). Tijdens de voorbije winter waren er 20 bedden ter beschikking en er waren 2.708 overnachtingen. De noodwinteropvang in de legerkazerne in Zeebrugge, waar mensen zonder papieren werden ondergebracht tijdens de vriesperiode, zorgde voor 453 overnachtingen.

Het merendeel (87 procent) van de bezoekers aan de nachtopvang zijn mannen. De gemiddelde leeftijd is 38 jaar en 1 op 3 daklozen heeft geen enkel inkomen. 71 procent van de opgevangen daklozen is Belg. Het Sociaal Huis stelt vast dat bij de daklozen steeds meer mensen in het bezit zijn van een diploma hoger secundair onderwijs (een stijging van 19 naar 34 procent). Eén op de vijf mensen blijkt ook langer dan een jaar dakloos. Huurproblemen (26 procent), illegaliteit (15 procent) en relatieproblemen (14 procent) zijn de voornaamste oorzaken van dakloosheid.

Voorzitter Vanessa Vens (SP.A) kondigde zaterdag aan dat er volgende winter opnieuw nachtopvang zal zijn. “We zullen voor het eerst met het Sociaal Huis een groep van langdurig daklozen intensief begeleiden. Daartoe werd een maatschappelijk werker aangeworven.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier