Nabestaanden Van Raemdonck en Waalse korporaal samen aan monument in Steenstraete

Redactie KW

Op de Ijzerbedevaart eind augustus komt er een historische ontmoeting tussen de nabestaanden van de gebroeders Van Raemdonck en die van korporaal Aimé Fiévez. Het drietal sneuvelde samen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is de eerste keer dat de nabestaanden van beide families worden samengebracht in een officiële huldiging. Ter voorbereiding brachten ze een bezoek aan het monument in Steenstraete en aan het graf op de ijzertorensite.

Het bezoek mag best wel historisch worden genoemd, want tot op vandaag hadden beide families elkaar nog nooit ontmoet. Na een bezoek aan de ijzertoren, brachten de families hulde aan hun overleden voorouders. Omdat de 2 Vlaamse broers en de Waalse korporaal samen sneuvelden, liggen ze in één kist begraven. Met deze verbroedering wil het ijzerbedevaartcomité niet alleen alle oorlogslachtoffers eren, het wil ook een krachtig signaal geven.

Paul De Belder van het Ijzerbedevaartcomité: “We zijn blij dat geesten gerijpt zijn en dat ingezien is dat een oorlog alleen maar verliezers telt en geen winnaars . in dat licht is het verschil tussen Vlamingen en Walen te verwaarlozen”.

De Gebroeders Van Raemdonck werden op de plek van hun dood arm in arm aangetroffen. Ze staan in Vlaanderen dan ook symbool voor broederliefde. Daarom is het zo opmerkelijk en van grote symbolische waarde dat net zij samen met een Waalse korporaal begraven liggen. Nabestaande Jozefa Van Raemdonck: “Mijn grootmoeder, de moeder van de gebroeders, zei altijd als men het had over die smerige Duitsers dat dat ook kinderen van een moeder waren”.

De burgemeester van Temse, de woonplaats van de Van Raemdoncks, schreef over het levensverhaal van de broers een boek. Het laatste exemplaar overhandigde hij aan de nabestaanden van Aimé Fiévez. Germaine Pattyn – Fiévez: “Het brengt mensen dichter bij elkaar. We zijn toch allemaal Europeanen. Je moet geen onderscheid maken tussen Vlamingen en Walen. We zijn allen mensen, we zijn allen Belgen”.

Na het bezoek aan het graf op de ijzertorensite, trok het gezelschap nog richting Steenstraete. Daar brachten ze hulde aan het monument van de Gebroeders Van Raemdonck. (MF/KB)

Meer vanavond vanaf 18u op WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier