Na overleg minister van Werk en vakbonden Bekaert : “Verlaging brugpensioen ligt uiterst gevoelig”

© BELGA
Redactie KW

Net na de middag werd het overleg tussen enerzijds vakbonden en directie van Bekaert en anderzijds minister van Werk Monica De Coninck afgerond. De vakbonden pleitten voor brugpensioen op 50 voor de werknemers die hun job dreigen te verliezen in Aalter en voor brugpensioen op 52 voor de getroffen werknemers in Ingelmunster en Zwevegem. De minister gaf te verstaan dat een verlaging van de brugpensioen-leeftijd ‘uiterst gevoelig’ ligt. Ze drong aan om op een creatieve manier andere arbeidsbesparende maatregelen te zoeken.

Bekaert kondigde begin februari 609 ontslagen aan. Vooral de vestiging in Aalter is zwaar getroffen. Vakbonden en directie, een delegatie van negen mensen, hebben donderdagochtend overleg met minister van Werk Monica De Coninck over de mogelijkheid tot brugpensioen.

Brugpensioen op 50 en 52 jaar

“Wij gaan voor de maximaal haalbare leeftijd. Voor Aalter is dat vanaf 50 jaar, voor de andere vestigingen vanaf 52 jaar”, zegt John

Debrouwere van ABVV Metaal. Het gaat om een gemeenschappelijkstandpunt, luidt het nog. “Directie en alle vakbonden gaan naar de minister met hetzelfde standpunt”, vult Jan Maeseele van ACV-CSC Metea aan.

Bekaert zelf is karig met commentaar, nu de vergadering om 10u gepland staat. “Vandaag wordt een gemengde delegatie ontvangen bij de minister. De bedoeling is om de mogelijkheden af te toetsen”, aldus de woordvoerster.

Andere arbeidsbesparende maatregelen

Rond half een was het overleg op het kabinet van de minister van Werk Monica De Coninck afgerond. “De minister vroeg een uitgebreid dossier op met cijfers per leeftijdscategorie”, zegt ACV-vakbondsman Jan Maeseele.

“De minister gaf verder te verstaan dat een verlaging van de leeftijd brugpensioen ‘uiterst gevoelig ligt in een tijd van oproep tot langer werken’.” De minister dringt intussen aan om op een creatieve manier elementen te zoeken naar arbeidsbesparende maatregelen. “Tenslotte wees ze ook nog op de rol van de Vlaamse minister van Tewerkstelling”, aldus Jan Maeseele.

(LVA-Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier