Na 90 jaar neemt Moorslede definitief afscheid van zaal De Patria

Sfeer zoals vroeger in Patria (Foto JS) © GEBRUIK ENKEL TOEGESTAAN VOOR DEZE PUBLIKATIE IN KVWVL 2014
Redactie KW

In de Zesde Jagersstraat nemen de inwoners van Groot-Moorslede dit weekend afscheid van de zaal ‘De Patria’. Na 90 jaar wordt het neogotische gebouw afgebroken. De Heemkundige Kring werkte samen met Maria Middelares om er een heus afscheidsweekend van te maken.

Tijdens het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 januari worden in de Patria voor de allerlaatste keer herinneringen opgehaald. Die oude cultuurzaal wordt binnenkort afgebroken, een onderdeel van de werken die al startten aan de zijkant van de kerk.

Voor genodigden deed de zaal de deuren op zaterdag 18 januari open om 17 uur. Frits Defever (74) en Valeer Dessein (75) schetsen de geschiedenis van de zaal.

Onderdak verenigingen

Valeer beleefde in de Patria zijn jeugdjaren en ook Frits kwam er al van in 1959 langs. Beide maakten ze dus de geschiedenis mee.

“De parochiezaal ‘De Patria’ werd gebouwd tussen 1922 en 1923. De gronden behoorden eerst toe aan de Parochiale Werken van de dekenij van Roeselare. Doordat het klooster ‘Ten Bunderen’ niet opnieuw in de Zesde Jagersstraat werd gebouwd, kwam er een plaats vrij voor een gebouw dat dienst kon doen als vergaderruimte voor christelijke organisaties”, vertellen Frits en Valeer. “Op 29 september 1924 werd de Patria voor het eerst in gebruik genomen en er werd toen een avondconcert gegeven.”

Volgens Valeer en Frits vonden allerlei jeugdbewegingen in de Patria een plaats om hun activiteiten uit te oefenen. Er bestond een toneelvereniging, KNA, en voor de oorlog vond de bibliotheek plaats in de oude cultuurzaal. Maar daarnaast werden er op woensdag- of zaterdagnamiddag kinderfilms getoond, werd het Davidsfonds er gesticht, de harmonie ‘De Verenigde Vrienden’ repeteerde er in de kleder en het was uiteraard ook een cultuur- en feestzaal.

“Na de Tweede Wereldoorlog werd de zaal zelfs gebruikt om een 50-tal politieke gevangenen op te sluiten”, zegt Valeer.

In 1941 werd de Chiro er opgericht door meester Roger Boerhave en Karel Demeyere (83). “We hadden maar deze zaal in Moorslede waar we iets konden laten doorgaan. Alles speelde zich hier af. Na mijn jaren bij de Chiro stond ik ook mee aan de wieg van de KLJ, Katholieke Landelijke Jeugd. De laatste jaren kwam ik hier niet veel meer, enkel voor een toneelvoorstelling of een concert. Maar dat was nog voor die plaatsvonden in De Bunder”, aldus Karel.

Warm gevoel

Rond 2000 werd de zaal verkocht aan vzw Maria Middelares. In september 2000 werd dan het dienstencentrum opgericht.

“De zaal zorgde voor een warme buurt en gemeenschapsleven. Iedereen liep er elkaar tegen het lijf. Hopelijk blijft het warme gevoel er bij het nieuwe dienstencentrum”, stelt schepen van Cultuur, Daisy Decoene (Visie).

Tijdens het hele weekend zorgt de Heemkundige Kring Moorslede voor een uitgebreide tentoonstelling. De harmonie verzorgt er de muziek en tegelijkertijd is er het Patriacafé.

Op zaterdag 18 januari blijft de Patria nog open tot 22 uur. Zondag 19 januari openen de deuren zich van 14 uur tot 18 uur. Dan speelt er ook een film over de oude cultuurzaal. (AFM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier