Na 500 dagen Yves Leterme II: ,,Ik ben misschien een man van extremen…”

Redactie KW

Premier Leterme schrijft geschiedenis. Begin april is hij 500 dagen premier van de regering Leterme II, waarvan maar liefst 300 dagen als ontslagnemend eerste minister. Aan Krant van West-Vlaanderen vertelt hij hoe anders dit premierschap voelt in vergelijking met Leterme I.

Over het verschil in perceptie tussen het eerste premierschap en het tweede, zegt Yves Leterme in Krant van West-Vlaanderen:

“Het is intussen toch wel duidelijk dat ik niet de miskleun ben die ze op een bepaald ogenblik van mij hebben gemaakt.”

Over het eindeloos duren van een regering in lopende zaken zegt premier Leterme:

“Het probleem is niet de regering in lopende zaken. Het probleem is dat De Wever en Di Rupo nog niet geslaagd zijn in hun opdracht.”

Over waarom de publieke opinie meer geduld lijkt te hebben met Bart De Wever dan indertijd met Yves Leterme bij de onderhandelingen:

“Over mij leefde de idee dat ‘Leterme moet slagen’ en dat betekende een akkoord over een regering én een staatshervorming. Bij Bart De Wever ligt dat anders: hij heeft het premierschap direct aangeboden aan Di Rupo en de PS. Men verwacht van hem niet dat hij een regering vormt. Men verwacht ook geen staatshervorming van hem. Men verwacht eigenlijk alleen maar dat hij niet toegeeft.”

Toch zitten we intussen ruim 300 dagen in een patstelling. De Wever heeft een inschattingsfout gemaakt, vindt Yves Leterme.

“De Wever heeft de fout gemaakt te denken dat we in een verrottingssituatie en in chaos zouden belanden, waardoor alle partijen zouden gedwongen worden om een regering te vormen. Dat is niet gebeurd. Ik weiger het welzijn van de bevolking te laten gebruiken als chantagemiddel voor de onderhandelingen.”

Het volledige interview in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 1 april 2011.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier