Na 19 jaar doorbraak in roofmoord op cafébaas

Redactie KW

De federale gerechtelijke politie van Kortrijk heeft samen met de collega’s van Bergen voor een doorbraak gezorgd in het onderzoek naar de 19 jaar geleden gepleegde roofmoord op André Maroy van café Het Gemeentehuis in Kaster. Na een inval op het zwaar afgeschermde domein van de Becker-clan in de omgeving van Bergen, werden vier verdachten opgepakt.

Zo’n 19 jaar geleden was het dorp Kaster wekenlang in de ban van de schokkende roofmoord op de 69-jarige cafébaas André Maroy. Die baatte toen samen met zijn echtgenote Elza Desmet het dorpscafé Gemeentehuis uit. Vier Franssprekende mannen waren het huis binnengeslopen, hadden 170.000 Belgische frank buitgemaakt en André gewurgd achtergelaten. Het onderzoek zat een tijdlang vast, tot enkele verdachte zigeuners werden opgepakt, maar harde bewijzen werden er nooit gevonden. Elza Desmet keerde nooit terug naar de plaats waar haar man werd vermoord, zelf overleed ze vorig jaar.

Doorbraak

Maar nu is er dus een doorbraak en de raadkamer in Kortrijk heeft dinsdag de aanhouding van de vier bevestigd. Negentien jaar geleden werden zoals vermeld al eens vier verdachten opgepakt, maar de Kamer van Inbeschuldigingstelling vond toen dat de onderzoekers over onvoldoend sluitend bewijsmateriaal beschikte om de vier voor assisen te brengen op beschuldiging van roofmoord op André Maroy.

Met geweld binnengevallen

Kortrijk en Bergen hebben de krachten gebundeld en zijn op 14 april met grote middelen binnengevallen op het zwaar bewaakte domein van clanhoofd Daniël Becker. Alle bijzondere politieeenheden van het land werkten aan de inval mee, samen zo’n 140 politieagenten. De poort van het domein werd met een gepantserd politievoertuig opengereden. Directeur Lebrun: ,,Er waren al eens onderzoekers langsgeweest, maar die werden er bedreigd met honden en met wapens. Er was geen andere mogelijkheid dan met zoveel man en middelen binnen te vallen.” …

(JG)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Kortrijks Handelsblad) van vrijdag 23 april 2010

Vanavond ook in het journaal van Focus-WTV, vanaf 18 uur en ook stipt om 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier