N-VA wil striktere controle op illegalen in Oostendse havengebied

Redactie KW

Oostende is momenteel de aantrekkingspool bij uitstek voor illegalen, zegt de lokale N-VA. Het groeiend veiligheidsprobleem in de stad moet dringend worden aangepakt. Daarom willen kamerleden Manu Beuselinck en Daphné Dumery dat de toegang tot het Oostendse havengebied strikter wordt gecontroleerd.

“De Oostendse Haven ligt zowat in de stad, net naast het station en dus goed bereikbaar. Nu is het al te makkelijk om het havengebied te betreden. Dat zorgt er mee voor dat Oostende voor illegalen de favoriete havenstad is, ” aldus Daphné Dumery. “Gevolg: in Oostende leven nu al honderden illegalen, vaak in mensonterende omstandigheden.”

Voor Beuselinck en Dumery moet er dringend werk worden gemaakt van een betere afsluiting van de haven. Tegelijk moet de federale politie meer middelen krijgen om beter te kunnen controleren. “Voor de Oostendse politie is het vaak dweilen met de kraan open. Het probleem moet aan de wortels worden aangepakt”, zegt Manu Beuselinck

Criminaliteit neemt toe

Deze maatregelen moeten ook het groeiende veiligheidsprobleem in Oostende oplossen. Illegalen zorgen steeds meer voor storende criminaliteit. “Auto-inbraken en diefstal zijn een echte plaag. Oostendenaars worden steeds vaker lastiggevallen in het Maria Hendrikapark. Het kan niet dat je bepaalde plaatsen moet mijden in je eigen stad,” zegt Manu Beuselinck.

Schengen toepassen

“Maar er is meer. De overheid benut de mogelijkheden van Schengen niet. Zowel in het kader van de Schengenovereenkomst als van de vreemdelingenwet kan de overheid controles uitvoeren. Het gaat niet om het herinvoeren van de binnengrenzen, wel om het gericht controleren van vreemdelingen om na te gaan of die aan de voorwaarden voldoen om ons land binnen te komen. Vandaag gebeurt dit onvoldoende. Gevolg: de last komt uitsluitend terecht op de schouders van de lokale overheid”, zeggen Dumery en Beuselinck.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier