N-VA stuurt aan op pittig debat in komende provincieraadszitting

Redactie KW

De N-VA in West-Vlaanderen geeft een schot voor de boeg bij de komende provincieraadszitting van donderdag.

Dan komt het bestuursakkoord tussen de provincie en de Vlaamse overheid aan bod. Dat akkoord zorgt er voor dat de provincie toch nog bevoegd is voor een aantal zogenaamde persoonsgebonden materies zoals sport, cultuur en welzijn. Met de nieuwe staatshervorming zijn onder impuls van N-VA-minister Geert Bourgeois de bevoegdheden van de provincies ingeperkt. De 20 N-VA-provincieraadsleden willen dan ook dat de provincie nog meer overhevelt naar ofwel Vlaanderen of de gemeenten.

Het is bekend dat de N-VA een koele minnaar is van de provincies. Bij de interne staatshervorming zijn de persoonsgebonden materies overgeheveld naar Vlaanderen. Toch kunnen cultuur, jeugd, sport en welzijn nog bij de provincies blijven als dat in een bestuursakkoord is vastgelegd. Dat akkoord staat nu op papier en wordt donderdag door de provincieraad goedgekeurd. Voor N-VA hoefde dat akkoord niet. Sigrid Vandenbulcke, provincieraadslid N-VA : “Wij waren eigenlijk tevreden met de interne staatshervorming. Maar om tegemoet te komen aan de andere partijen in de Vlaamse meerderheid zijn die akkoorden eigenlijk gesloten. We zijn in staat om compromissen te sluiten.”

Verdwijnen

De provincie coördineert, stimuleert en geeft subsidies op tal van domeinen. Voor de N-VA gaat dit te ver. “Wij vinden dat de provincie teveel subsidieert en te weinig coördineert ook bovenlokaal. Bvb. Mu.zee in Oostende wordt voor één miljoen gesubsidieerd. Wij vragen ons af wat het bovenlokaal nut daarvan is.”

Ook het Provinciaal Technisch Instituut in Kortrijk vindt de N-VA geen opdracht voor de provincie. Voor de N-NA is de provincie op zich eigenlijk stilaan overbodig. “Op termijn mag dat verdwijnen voor ons. Maar er moet wel een andere bovenlokale werking in de plaats komen. Maar die hoeft niet provinciaal te zijn.”

Het ziet er naar uit dat het debat over het bestuursakkoord tussen de provincie en de Vlaamse overheid, donderdag tijdens de provincieraad, best pittig zal worden.

(BS/KV)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier