N-VA gekant tegen oprichting van wijkgezondheidscentra in centrumsteden

© Foto : RN
Redactie KW

De N-VA-fractie in de provincieraad reageert verbaasd en teleurgesteld over de oprichting van 4 wijkgezondheidscentra in de provincie

N-VA-provincieraadsleden Jan Van Meirhaeghe en Peter De Roo laken de beslissing door de deputatie. “N-VA pleit voor een geïntegreerde basisgezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen, zonder onderscheid van rang of stand”, zegt Jan Van Meirhaeghe, die zelf arts is in Damme. “Gezondheidszorg is een basisrecht en we moeten er alles aan doen om dit naar de mensen toe te vertalen. De huidige eerstelijnsgezondheidszorg voorziet reeds in de mogelijkheid om dit aan sociale tarieven, zo nodig zelfs gratis te doen. Maar dit is te weinig gekend”.

Stigma

De provincie West-Vlaanderen was tot nog toe de enige provincie zonder wijkgezondheidscentra. “Met de plotse koerswijziging vreest N-VA dat er een parallel systeem wordt opgezet dat de overheid niet alleen meer geld zal kosten, maar ook een nieuw stigma betekent voor mensen die leven in armoede. zegt Bruggeling Peter De Roo.

Beide provincieraadsleden benadrukken het voorstel van hun partij voor een slimme derdebetalersregeling voor iedereen. Omgekeerd wil de partij de drempel naar de spoed- en specialisatiediensten verhogen voor wie zich zonder verwijsbrief van de huisarts aanmeldt en toch niet opgenomen moet worden.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier