N-VA Beernem en burgemeester oneens over stemhokjes in rusthuizen

Redactie KW

Onderzoek toont aan dat bij verkiezingen slechts 10 procent van de Vlaamse rusthuisbewoners zijn stem uitbrengt, hetzij persoonlijk, hetzij via volmacht. „Bedroevende cijfers”, zegt Gijs Degrande, voorzitter van N-VA Beernem.

N-VA Beernem stelt voor om op 7 juni een stembureau in te richten in de Beernemse rusthuizen. „Veel eenvoudiger én goedkoper dan het begeleiden van de bewoners van en naar het stembureau… Dit systeem biedt ook een mooie opportuniteit om de bewoners van de omliggende straten naar datzelfde stembureau uit te nodigen. Zo kunnen we zelfs het sociale weefsel verstevigen. Kortom, ons voorstel biedt een absolute meerwaarde voor alle betrokkenen”, aldus Gijs Degrande.

Burgemeester Johan De Rycke ziet het anders. „Senioren hebben niet echt behoefte aan een stembureau in het rusthuis”, zegt hij. „In Mariawende zijn amper veertig bejaarden kiesgerechtigd, in rusthuis Hulsterloo twintig. Hoe gemotiveerd de bewoners ook zijn om hun stem uit te brengen, het is weinig efficiënt op voor zo’n beperkte groep kiezers een stembureau te organiseren. Bovendien is er in de rusthuizen een grote groep vrijwilligers actief, die de bejaarden met plezier naar het stembureau brengen…”(Regi)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Brugsch Handelsblad) van 1 mei 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier