Mysteria-aan-Zee verzoent spiritualiteit en folklore

Redactie KW

Wie Halloween wil vieren en meer wil dan enkel het bekende mysterie rond heksen, skeletten en pompoenen, kan nog tot en met zondag terecht in Rosy’s Garden. In deze mooie cottagetuin langs de Torhoutsesteenweg organiseren Eduard Kestens en Johnny Vermeulen in samenwerking met stad Oostende Mysteria-aan-Zee.

Hogepriester Donegal van de gelijknamige Oostendse Coven, heet in het dagelijkse leven Eduard Kestens. Hij is de stuwende kracht achter de Oostendse heksengemeenschap. Voor de organisatie van Mysteria-aan-Zee doet hij een beroep op Johnny Vermeulen van OstendCityLink. „Vorig jaar werkten we een eerste halloweenproject uit”, stellen de organisatoren. „Izenberge was toen een week lang Heksendorp Bachten de Kupe. Nu doen we iets gelijkaardig in Stene. Vier dagen lang vormt de tuin van André Vernack en Rosa Cassaert het decor voor Mysteria-aan-Zee.”

Eindejaar
„Dankzij de inbreng van de heksengemeenschap ligt de nadruk bij Mysteria-aan-Zee op de spiritualiteit. Halloween is niet alleen het feest van de Duisternis, maar staat ook gelijk met het Keltisch begrip Samhain. Dit betekent dat het vierdaagse evenement in Stene overeen komt met het eindejaarsfeest. De natuurreligies delen een jaar in op basis van de seizoenen. De laatste dag van oktober wordt beschouwd als de laatste dag van het jaar”, legt Eduard Kestens uit.

„Mysteria-aan-Zee is dus anders dan alle andere halloweenfeesten. Diverse spirituele groeperingen stellen hun werking voor en lichten die toe aan de hand van infostandjes. Wie durft, mag binnen neuzen in de grafkamer van de roemruchte Balthazar van Stene. Speurneuzen mogen proberen het raadsel van Balthazar te ontrafelen. De winnaar sleept een kerstweekend in Parijs in de wacht. Uiteraard kan een bezoekje aan de verschillende thematuinen niet ontbreken.”

Kinderen
„Klokslag 15.30 uur wordt de centrale belevenistuin het oord voor alle halloweenkinderen. Tijdens het defilé maken vampieren, heksen, zombies en mummies het mooie weer. Bij het optrekje van heksenprinses Sidonie leren voorbijgangers hoe een heksensoepje gebrouwen wordt. In de plaatselijke Academie der Spirituele Wetenschappen kunnen de bezoekers via korte workshopsessies hun licht werpen op thema’s als magie, orakels, spiritualiteit. Om 19 uur gaan de deuren van Mysteria-aan-Zee dicht. Deze hele cyclus is zowel op vrijdag, als zaterdag en zondag geldig.”

Mysteriatocht
„Op het evenement Mysteria-aan-Zee kan je inschrijven voor de Mysterietocht. Het gaat om een bizarre busrit die start aan de oude watertoren, naast de stedelijke groendienst aan de rand van het Maria Hendrikapark. De bus vertrekt om 22 uur en rijdt door Oostende. Onderweg zijn er tien haltes waar telkens een verrassende activiteit op het programma staat”, aldus nog Eduard Kerstens en Johnny Vermeulen.
(BVO)?

Mysteria-aan-Zee, nog tot en met zondag 2 november in Rosy’s Garden, Torhoutsesteenweg 628 (vlakbij kruispunt Duinkerkseweg). Open van 13 tot 19 uur. Tot 6 jaar?: gratis, tot 15 jaar?: 3 euro, vanaf 15 jaar?: 7 euro. Groepen vanaf 10 pers.: 5,50 euro. Info op 0476 23 02 93 of via ostendcitylink@?telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier