Muziekhuis moet deuren sluiten

Redactie KW

Het muziekhuis, een muziekschool in Anzegem, moet de deuren sluiten. Dat heeft de rechter in Eerste Aanleg beslist. De rechter is van oordeel dat de school een privaat initiatief is en dus niet past in een industriegebied. De initiatiefnemers van de muziekschool gaan tegen de beslissing in beroep.

Het muziekhuis in Anzegem is geen gewone muziekschool, maar een privé-school waar per week meer dan 100 studenten individueel muziekonderwijs volgen. Daarnaast begeleidt het Muziekhuis ook beginnende muziekgroepjes.

“The Pinsons bijvoorbeeld zijn bij ons komen aankloppen voor Eurosong. We hebben hen begeleid,” zegt directeur Jonathan D’Hondt.

De school is ondergebracht in de kantoren van een textielbedrijf. En dat kan volgens de Vlaamse Dienst voor Ruimtelijke Ordening Arohm niet. Die oordeelt dat de school zonevreemd is en moet sluiten. Maar dat betwist de eigenaar van het fabrieksgebouw. In een industriezone mag je wel in beperkte mate dienstverlenende activiteiten uitoefenen, zegt die. Tot 3% van de totale activiteit. De eigenaar stapte naar de rechter

“Dat een grote school niet in een industrieterrein kan, begrijp ik,” zegt Johan Delrue. “Maar hier is het vooral nog een bedrijf en in beperkte mate een school.”

De rechter in Eerste Aanleg heeft nu beslist dat een muziekschool die wordt ingericht door een private vzw geen gemeenschapsvoorziening is, maar wel winst wil maken. De school past niet in een industrieterrein en moet dicht.

“Dat we geen winst mogen nastreven, begrijp ik,” licht Delrue toe. “Maar we wilden gewoon een dienst verlenen aan de Anzegemse bevolking.”

De eigenaar van de muziekschool tekent beroep aan tegen de beslissing van de rechter. Voorlopig vinden de lessen nog gewoon plaats. Maar hoelang nog hangt af van de stedenbouwkundig inspecteur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier