Museumschip Mercator tijdelijk verhuisd

Museumschip Mercator tijdelijk verhuisd naar een werf in Oostende
Redactie KW

In Oostende is het museumschip Mercator tijdelijk verhuisd voor een werfbeurt. In opdracht van de Vlaamse overheid worden er enkele belangrijke herstellingswerken uitgevoerd. Dat gebeurt door twee Oostendse werven. Maar daarvoor moest de driemaster van zijn vaste ligplaats in het Mercatordok versleept worden. En daar kwam heel wat bij kijken.

Het is alle hens aan dek om de Mercator te verslepen. De afdeling Vloot van de Vlaamse overheid heeft een veertigtal ervaren zeelui opgetrommeld en twee sleepboten van de marine om deze niet alledaagse klus te klaren. Want er komt heel wat stuurmanskunst bij kijken. “Het passeren van de sluizen. Er moeten ook een aantal bochten genomen worden en er staat ook redelijk wat wind. Dus ook daar zullen we zeer voorzichtig moeten zijn”, zegt Yves Goossens van Vloot DAB. Tussen de kiel van de Mercator en de bodem van het dok is het maar een krappe 20 centimeter. Ook een duiker houdt alles in de gaten want er wordt niets aan het toeval overgelaten.

De Vlaamse overheid investeert 1 miljoen euro in de Mercator. Het schip is intussen 75 jaar oud en had er al een carrière als schoolschip voor de Belgische koopvaardij officieren opzitten toen het in 1964 als museum schip werd ingericht.

Het karwei duurt 4 maanden. Tegen 1 april wordt de Mercator terug op zijn vaste stek verwacht. Volgend jaar wordt op het schip een grote Damiaan tentoonstelling georganiseerd. De driemaster bracht in 1936 zijn stoffelijk overschot terug naar België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier