Musea Brugge koopt zes belangrijke schilderijen aan

Redactie KW

Musea Brugge koopt zes belangrijke schilderijen aan. Het gaat om werken van Rik Wouters, Constant Permeke en Jean Brusselmans. “Ze vormen een perfecte aanvulling bij de Vlaamse expressionisten die in de jaren tachtig werden aangekocht en ook allemaal afkomstig waren uit de voormalige verzameling van de Kortrijkse industrieel Tony Herbert,” klinkt het bij Musea Brugge.

“Met deze aankoop heeft het Groeningemuseum één van de mooiste representatieve ensembles van het Vlaamse expressionisme.”

Vier van de zes werken zijn van de hand van Jean Brusselmans, één van de centrale kunstenaars in de collectie van Tony Herbert. Daarnaast vormt het schilderij van Rik Wouters een schitterende tegenhanger bij het bronzen beeld ‘Huiselijke zorgen’ dat al sinds 1985 in het museum hangt. Het ensemble wordt afgerond met een typisch expressionistisch werk van Constant Permeke. De totale prijs bedraagt 1.560.000 euro.

De financiering wordt gespreid over twee jaar en gebeurt via het museaal investeringsfonds, een uniek systeem waarbij per verkocht toegangsticket een vooraf bepaald percentage wordt gestort ten voordele van het centrale aankoopfonds van de Brugse musea.

De aanwinsten uit de Herbert-collectie zullen vermoedelijk begin juli in het Arentshuis gepresenteerd worden.

(ib)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier