Musea Brugge koopt vroeg portretschilderij van Sir Peter Lely

Redactie KW

Het Brugse Groeningemuseum is het eerste Vlaamse museum dat een schilderij van Sir Peter Lely, een kunstenaar die naast musea in London en New York ook in Amsterdam, Parijs en Berlijn vertegenwoordigd is, aankoopt en tentoonstelt.

Peter Lely (Pieter van der Faes) was een Engelse schilder van Nederlandse origine. Hij werd 1618 in Soest geboren waar zijn vader als ambtenaar in dienst was van de keurvorst van Brandenburg. Na een opleiding tot schilder in Haarlem werd Peter Lely in 1637 lid van het plaatselijke Sint Lukasgilde aldaar. Omstreeks 1640 arriveerde de schilder in Engeland waar hij na de dood van Anthony van Dyck diens plaats als de favoriete portretschilder van de Engelse adel begon in te nemen.

Naast zijn success als portrettist was Lely een gedreven kunstverzamelaar en bouwde een stevige reputatie op als schilder van historiestukken. Zijn vroege portretten vertonen een Haarlemse soberheid die bij de portretten van Frans Hals aansluit en ook voor de Brugse schilder Jacob van Oost de Oude van groot belang is geweest.

Samuel Crew

De nieuwe aanwinst is rond 1650 geschilderd en toont vermoedelijk Samuel Crew, een adellijke telg uit Northamptonshire en schoonbroer van de bekende Edward Montegu, Earl of Sandwich die een van vroegste mecenassen van Lely in Engeland was. Naar aanleiding van de aankoop van dit portret van Peter Lely wordt voor het eerst ook Van Dycks Portret van Mrs Howard in het Groeningemuseum getoond, een werk dat enkele maanden aan het museum in bruikleen wordt gegeven.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier