Mouterij-Brouwerij Verhaeghe in Vichte is voorlopig beschermd

Redactie KW

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van de mouterij – brouwerij Verhaeghe in de Beukenhofstraat in Vichte ondertekend. De brouwerij wordt beschermd omwille van haar industrieel-archeologische waarde. Ook de hopmaler en een basculeweegschaal zijn in de bescherming opgenomen.

De mouterij – brouwerij in Vichte is opgericht in 1885. Dankzij tal van uitbreidingen en moderniseringen tijdens het interbellum, de jaren 1960 en het laatste decennium zetten de achterkleinzonen van de oprichters de gaaf bewaarde brouwerij nog steeds voort. In de loop der jaren kwam er een bottelarij bij, en een gebouw voor de koeling van de bieren van lage gisting.

Brouwketels

Het gebouwbestand van de mouterij – brouwerij is bewaard in zijn oorspronkelijke samenstelling uit 1885 met de typerende oprijlaan loodrecht op de openbare weg. De installaties, zoals de mouttoren met moutverdieping, de weekbakken en kiemvloeren, de opslagzolders en de vrijstaande fabrieksschoorsteen dateren uit de late 19de eeuw. De brouwinstallaties zijn ontmanteld tijdens WO I en dateren dus grotendeels uit het interbellum, met brouwketels geplaatst in 1920 en het koelschip uit 1930.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier