Mosselen (1):Eerste Belgicamosselen zijn aan land gebracht

Redactie KW

In Oostende is de nieuwe oogst Belgicamosselen officieel voorgesteld. De mosselen die voor de kust van de Westhoek en Noord-Frankrijk op volle zee worden gekweekt, komen voor het derde seizoen op rij op de markt. De Belgicas van het ondernemersduo Reynaert-Versluys zijn volgens de proevers van optimale kwaliteit. Ze zijn iets kleiner dan de Zeeuwse en hebben een typische smaak.

Om 16 uur arriveerden de eerste Belgicamosselen per boot op het groot strand van Oostende. De presentatie is het resultaat van jarenlang experimenteren en blijven zoeken naar de beste methode om de mosselkweek rendabel te maken. Na het verdwijnen van de Flanders Queen Mossel van de stichting Duurzame Visserij Ontwikkeling zijn José Reynaert en Willy Versluys trouwens nog de enige kwekers van mosselen voor de Vlaamse kust.

400 ton

Er worden dit seizoen meer en langer Vlaamse mosselen op de markt gebracht. De eerste jaren ging het om 5 ton per seizoen, maar nu wil men een productie halen van 300 tot 400 ton. Voor het komend weekend zijn er al 10 ton besteld, ze zijn vanaf vrijdag te koop.

(SK/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier