Moskee sluit deuren tijdens betoging

Redactie KW

Maandagavond loopt een aangekondigde betoging van Vlaams Belang door de Kortrijkse wijk waar de Attakwa-moskee is gevestigd. De moskee staat op het punt erkend te worden door de Vlaamse overheid en dat zint de lokale Vlaams Belang-afdeling niet. De ordediensten zijn op alles voorbereid, maar ze verwachten niet direct relletjes.

“Wat we maandagavond precies kunnen verwachten, weet niemand”, zegt Stefaan Eeckhout, korpschef van politiezone Vlas. “Er doen verschillende geruchten de ronde over eventuele tegenbetogers, maar voorlopig is onduidelijkheid troef. We zien wel en wachten verder af.”

Vlaams Belang hoopt op 200 deelnemers en start de protestwandeling rond 19.30 uur aan de Groeningelaan. Even later passeert de optocht de Attakwa-moskee in de Stasegemstraat. De moslimgemeenschap in Kortrijk liet al weten dat de moskee die avond de deuren uitzonderlijk dicht zal laten en dat er geen tegenbetoging is gepland om niet te provocreren.

De betoging eindigt aan het poortgebouw van V-Tex, een oud-fabrieksgebouw in de Pieter de Conincklaan waar de stad een sterk uitgebouwde jongerenwerking met allochtonen heeft. Er wordt nog een meeting gehouden en Filip Dewinter komt er zijn boek ‘Inch Allah?’ over de islamisering van het Westen signeren.

“We hopen echt dat het een rustige avond wordt”, zegt organisator Maarten Seynaeve van het Vlaams Belang dat voor alle zekerheid ook een eigen ordedienst inzet. Rond 22.15 uur is de manifestatie normaal afgelopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier