Moorslede wil kleine en grote Ommegang in Dadizele laten beschermen

Redactie KW

Dat zegt schepen Daisy Decoene (Visie) na het werkbezoek van Vlaams minister Geert Bourgeois eerder vandaag.

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) kwam op werkbezoek bij het nieuw gemeentebestuur. Hij is onder meer bevoegd voor Toerisme en Onroerend Erfgoed. Enkele dossiers gingen alvast daarover. “In Dadizele zouden we graag zowel de kleine als de grote Ommegang laten beschermen”, zegt schepen Daisy Decoene (Visie). “De kleine Ommegang telt zeven kapellen, de grote Ommegang veertien. De Ommegang is belangrijk voor het bedevaartstoerisme. Die kapellen zijn eigendom van diverse instanties. Indien het komt tot een bescherming, dan kunnen we in een latere fase overgaan tot restauratie.”

Verlengde erkenning als toeristisch centrum?

Dadizele is erkend als toeristisch centrum en dat heeft gevolgen voor de tewerkstelling en openingsuren op zondag. De erkenning loopt nog tot 2015. “De minister gaf ons het advies om hiervoor een zo goed mogelijk dossier in te dienen”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie). “Volgens de minister zou een vernieuwing voor een periode van vier jaar haalbaar moeten zijn. Zo’n erkenning is belangrijk voor het bedevaartstoerisme maar ook het fietstoerisme. Hoe meer horecazaken er in Dadizele zijn, des te beter voor een nieuwe erkenning als toeristisch centrum. Het is ook om die reden dat we de terrastaks hebben afgeschaft.”

Restauratie Spaanse kapel

Ook het dossier voor de restauratie van de Spaanse kapel aan de begraafplaats in Dadizele kwam ter sprake. “We hopen omstreeks 2016 daarmee te kunnen starten”, zegt schepen Decoene. “We hopen op tachtig procent subsidies.”

“Het was een goede werkvergadering. Ik ben aangenaam verrast van de deskundigheid waarmee de dossiers zijn voorbereid”, aldus minister Bourgeois.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier