Moord op Lieve Desmet: regio krijgt gerichte folder in de bus

Redactie KW

Inwoners van Dentergem, Kanegem en Aarsele krijgen vandaag een folder in de bus, over het onderzoek naar de zaak Lieve Desmet. Het meisje van 13 verdween 25 jaar geleden. Het is nog maar de derde keer dat de speurders zo gericht op zoek gaan naar extra tips in een onopgeloste moordzaak.

Morgen belicht Telefacts Crime op VTM nog eens uitgebreid de onopgeloste moordzaak. Er is ook een uitgebreider daderprofiel dan tot nu toe verspreid. In de folder worden de inwoners ook opgeroepen om zeker naar Telefacts te kijken, en wie tips heeft wordt gevraagd zich alsnog te melden bij de politie. Binnen vijf jaar – dertig jaar na de feiten – verjaart dit oude moorddossier.

Op 7 mei 1984 vertrok de toen 13-jarige scholiere Lieve Desmet uit school naar haar huis aan de Herpelplas in Dentergem. Ze kwam thuis nooit aan. Enkele uren later werd haar fiets in de buurt van de Poelbergmolen gevonden. Echter geen spoor van het meisje. Verschillende zoekacties leverden niks op. Tot zondag 29 juli 1984 de vrees ook waarheid werd : in een gerstveld werd haar stoffelijk overschot gevonden. Enkele dagen later werd het meisje onder massale belangstelling in haar woonplaats Dentergem begraven.

Zonderling

Het moordonderzoek spitste zich later toe op de 47-jarige zelfstandige trucker Gustaaf Vande Veire, die toen in het café Meirlaentje naast de spoorweg in de Dentergemstraat woonde. Lieve kwam er vaak voorbij en de man zou zich zonderling hebben gedragen. Hij werd nog meer verdacht toen hij in september op de vlucht sloeg. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de man. Hij verdween met zijn bruinrode Volvo en staat internationaal geseind.

Eind 2006 lanceerde onderzoeksrechter Deltour nog een nieuw opsporingsbericht met een verouderingsfoto van de hoofdverdachte en een foto van de wagen waarmee hij rondreed. Dat leverde toen weinig of niks op. De zaak kwam in februari dit jaar opnieuw in het nieuws. Bij dreggingswerken in Roeselare stootten duikers op resten van een oude Volvo. Het is nog altijd onduidelijk of er een link is met de wagen van de topverdachte van de moord op het 13-jarig meisje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier