‘Moment’ begeleidt jongeren buiten schooluren

Het project Time Out uit Roeselare begeleidt jongeren die het moeilijk hebben met gezag en kritiek.
Redactie KW

Jongeren hebben het op school vaak moeilijk met gezag, of kunnen moeilijk om met kritiek. Dat leidt soms tot agressie op school. Het project Moment uit Roeselare begeleidt hen nu ook buiten de schooluren, vaak weken aan een stuk. Acht West-Vlaamse instellingen slaan daarvoor de handen in elkaar.

Een groepsactiviteit van Moment, een onderdeel van Time Out uit Roeselare. Deze jongeren hadden het op school moeilijk met kritiek of gezag. Dankzij Moment krijgen ze nu een aangepaste begeleiding. In deze proef moeten ze, vastgebonden aan elkaar, doorheen een speleobox.

“Met die touwen gaan we jongeren heel specifiek plaatsen, en laten onderzoeken van welke positie ze nu eigenlijk best innemen. En we zoeken samen met de jongeren uit wat de beste positie kan zijn in de eigen leefwereld thuis of op school, zodat het eigenlijk wat makkelijker kan zijn, dat ze wat minder in de problemen raken”, zegt begeleider Gerrit Demolder.Time Out organiseert al enkele jaren schoolvervangende programma’s voor jongeren die zogenaamd ‘vastlopen’ op school. Moment gaat nog een stapje verder, buiten de schooluren.

“Als we een intake, een gesprek gaan doen met alle betrokken partijen, gaan we kijken of het nodig is dat de jongere uit zijn context, dus na school, weg is. Omdat daar ook heel wat frustraties kunnen leven. De thuissituatie heeft soms heel wat invloed op schools gebeuren en vrienden allerhande, op het totale traject”, zegt begeleider Tijs Naert.

Uniek aan Moment is dat heel wat instanties samenwerken. Onderwijs, Kinderwelzijn en allerlei instellingen uit onze provincie: allemaal leggen ze geld op tafel voor dit ondersteuningsproject.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier