Molotovcocktail in gerechtsgebouw: veiligheid in rechtbank ter discussie

Redactie KW

UPDATE – Het onderzoek naar de dader van de brandstichting in het gerechtsgebouw heeft nog niet veel vragen beantwoord. Over de dader en het motief is niets gekend. In het gebouw komen wel enkele extra beveiligingsmaatregelen, maar geen drastische, zegt de procureur.

Het parket kan nog altijd niet veel kwijt over wat er precies is gebeurd maandagmiddag. Vast staat dat de dader een brandbom of molotovcocktail tegen de deur van de voorzitter smeet. De ravage was groot, maar niemand raakte gewond.

“Gebouw is een zeef”

De discussie rond de veiligheid in rechtbanken laait met dit incident opnieuw op. In het gedeelte waar de feiten zich voordeden, hangt geen enkele camera. Rond de middag is er ook niemand aanwezig aan het onthaal. De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg is alvast vragende partij om de beveiliging op te voeren: “Dit gebouw is een zeef, iedereen kan hier zomaar in en uit. Er moet dringend iets gebeuren.” Dezelfde klacht was te horen bij heel wat andere personeelsleden. “Maar het is aan de Regie der gebouwen, die eigenaar is, om daadwerkelijk iets te doen,” zei de voorzitter nog.

Nieuwbouw

Minister van Justitie Stefaan De Clerck kwam maandagavond al een kijkje nemen. “Dit is een ouder gebouw en nu zijn we de prioriteitenlijst aan het opmaken, ook voor de vredegerechten, omdat er ook daar problemen zijn. Er is zelfs al een moord gebeurd in een zittingzaal. Gelukkig is het hier niet zo erg, er is alleen materiële schade. Er zijn ook geen dossiers verdwenen. Maar voor Kortrijk ligt het al vast dat we een nieuwbouw zullen zetten met de nodige beveiliging. Dat is, denk ik, de beste oplossing.”

Voor heel binnenkort is er toch een vergadering belegd met alle verantwoordelijken om extra veiligheidsmaatregelen te bespreken. De procureur noemt de aanslag een ernstig feit maar wil niet dat het gerechtsgebouw nu overbeveiligd wordt. “De rechtbank is een openbaar gebouw dat voor iedereen bereikbaar moet blijven,” zegt hij.

(Belga/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur. Meer ook in de Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier