Molenwieken staakmolen Eggewaartskapelle draaien op volle toeren

Lieven Braeckevelt. © LD
Redactie KW

Het zogenaamde ‘Molentje Decroos’ heeft eindelijk weer wat wind in de wieken.

Enkele maanden geleden heeft het stadsbestuur van Veurne de staakmolen van Eggewaartskapelle in erfpacht genomen. Er werd een nieuwe molenaar aangesteld en de windmolen is weer maalvaardig. Het beschermde monument kan gebruikt worden voor tal van pedagogische, culturele en toeristische initiatieven.

De Molen Decroos is een replica van het teloorgegane hoevemolentje in de Palinghoekstraat in Eggewaartskapelle. De molen is nog steeds eigendom van de Vlaamse Gemeenschap die het beschermde monument in 1997 liet herbouwen. Het provinciebestuur had de molen in erfpacht, maar door technische problemen hebben de wieken volgens omwonenden jarenlang niet meer gedraaid. Het molentje stond letterlijk te verkommeren. De molentrap is bijvoorbeeld al aardig aan het rotten. Enkele treden zijn aan vernieuwing toe.

Molenaar uit Pittem

Een paar maanden geleden heeft het Veurnse stadsbestuur het beheer van de molen overgenomen. Meteen werd Lieven Braeckevelt uit Pittem aangesteld als vrijwillige molenaar. Hij heeft het vereiste brevet voor het gebruik van de letterlijk eeuwenoude technologie. Een windmolen bedienen op een veilige en verantwoorde manier vraagt namelijk behoorlijk wat kennis en ervaring. Graan malen tussen twee zware molenstenen in een houten machine die puur op windkracht functioneert is niet zo simpel en gebeurt niet zonder risico op ongevallen of technische calamiteiten. Overigens is Lieven Braeckevelt ook de molenaar van de Rysselendemolen in Ardooie.

Schilderbeurt en herstelling nodig

Lieven Braeckevelt was bouwkundige voor de binnenhuisinrichting. Hij werkte jarenlang als ambtenaar bij Fedasil, de overheidsdienst die vluchtelingen opvangt. Nadat hij met pensioen ging werden windmolens zijn passie. Het gezin Braeckevelt heeft al vele jaren een vaste stek in Koksijde en Lieven kent de streek zeer goed. Hij kijkt ernaar uit om de molen van Eggewaartskapelle regelmatig te laten draaien. Dat kan enkel als de windmolen goed onderhouden wordt en daar is de molenaar al enige tijd zoet mee. Op geregelde tijdstippen kwam hij naar Eggewaartskapelle om de windmolen weer maalvaardig te krijgen. De molenwieken draaien al vlot rond, maar de Molen Decroos helemaal op punt stellen zal toch een beperkte investering vragen voor een volledige schilderbeurt en voor de herstelling van de trap.

(LD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier