MOH komt op de Markt

Redactie KW

Het Museum Of History (MOH), dat op interactieve wijze de geschiedenis van Brugge wil tonen, komt op de Brugse Markt.

De private initiatiefnemers hebben die locatie donderdag bekend gemaakt. De plannen voor het museum op de site van het voormalige Sint-Janhospitaal worden opgeborgen wegens te veel protest van de buurt. Het MOH zal worden ondergebracht in het neogotische gebouw naast het Provinciaal Hof. De opening van het interactieve museum is voorzien in 2012. Het gaat om een investering van 10 miljoen euro.

Het nieuwe museum wordt volgens de initiatiefnemers de perfecte start voor een uitgebreider bezoek aan de stad. De bezoeker zal via de modernste beeldvormingstechnologie worden teruggeflitst naar het Middeleeuwse Brugge. “Alle zintuigen zullen er worden beroerd”, zegt Hans Vandamme. “We hebben aandacht voor hoe de bevolking toen leefde, hoe de stad er uitzag en wie je zoal op straat kon tegenkomen. We willen jong en oud boeien met de rijke geschiedenis en de authentieke charme van Brugge.”

Door de steun van Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) wordt een deel van het nieuwe museum gratis toegankelijk. De toeristen zullen er het traject voor hun bezoek aan de stad kunnen uitstippelen. Toerisme Vlaanderen heeft al 388.000 euro vrij gemaakt voor het MOH en mogelijk wordt dat in 2010 verdubbeld.

Aanvankelijk hadden de investeerders een locatie op het oog dichterbij het station en de busparking, de plaats waar het merendeel van de toeristen Brugge binnenkomt. De buurt stapte echter naar de Raad van State. “Het is onvoorstelbaar dat één klacht zware private investeringen kan tegenhouden”, reageert burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) op de verhuis. “Persoonlijk vind ik de site Oud-Sint-Jan de best locatie. Wij gaan alvast door met de procedure om daar een ondergrondse parking voor 450 wagens te realiseren zoals in ons mobiliteitsplan voorzien”, besluit Moenaert.

(bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier