Mogelijks tweede geval van botulisme in West-Vlaanderen

Redactie KW

Op een landbouwbedrijf in Blankenberge is dinsdag opnieuw een dode koe aangetroffen. Het gaat al om het tweede dode dier in enkele dagen. Er bestaat een kans dat de dieren zijn gestorven na het drinken van brak water uit een beek langs de weide. Er zijn stalen genomen van het water voor onderzoek. Of het om een nieuwe haard van botulisme gaat in West-Vlaanderen moet het onderzoek uitwijzen.

Een eerste geval van botulisme werd twee weken terug ontdekt op een landbouwbedrijf in Slijpe bij Middelkerke. De haard daar is opgeruimd. Dieren laten drinken uit waterlopen is in de regio Middelkerke tijdelijk verboden.

Een andere mogelijke doodsoorzaak is zeewater die via een sluis in de waterloop is gelopen. Als koeien zoutwater drinken, worden volgens woordvoerder Philippe Denoyette van de Blankenbergse politie hun hersenen aangetast met eventueel de dood tot gevolg. In Blankenberge is er geen verbod om dieren uit de waterlopen te laten drinken. De weide waar de gestorven koeien graasden, bevond zich langs de Blankenbergse Vaart in Uitkerke.

De eigenaar van de koeien is een man uit Damme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier