Moenaert en Van Mechelen bekvechten over stadion

Redactie KW

Burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) van Brugge wil dat de Vlaamse regering snel een beslissing neemt over de locatie voor een nieuw voetbalstadion in Brugge. Volgens de burgemeester blokkeert het dossier steeds meer het algemeen beleid van de stad.

De beslissing over de locatie van het voetbalstadion maakt deel uit van de afbakening van het regionaal stedelijk gebied Brugge. Doordat die afbakening er niet komt, komen bedrijven in de problemen en kan een belangrijk zwart kruispunt niet worden heringericht.

Volgens burgemeester Moenaert vertraagt Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open vld) het Brugse dossier onnodig. “Straks zal het dossier op de lange baan worden geschoven door de nakende verkiezingen. Nochtans beschikt de Vlaamse regering over alle elementen om een beslissing te kunnen nemen. Voor Brugge is het noodzakelijk dat die beslissing er snel komt, wat ook de uitkomst is.”

De afbakening blokkeert onder meer de herinrichting van het kruispunt van de N31-expresweg Brugge-Zeebrugge met de Chartreuseweg. Daar gebeuren zeer geregeld ongevallen waarvan enkele met dodelijk afloop. Verschillende bedrijven in Brugge wachten op de afbakening om rechtszekerheid te krijgen. Het gaat om zonevreemde bedrijven die geregulariseerd zouden worden. Door het uitblijven van de beslissing kunnen de bedrijven niet uitbreiden of verbouwen. De huidige onzekerheid over de ruimtelijke indeling, zorgt op enkele bedrijventerreinen in Brugge voor leegstand.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen (Open Vld) ontkent dat hij de beslissing over de locatie van het nieuwe voetbalstadion in Brugge onnodig vertraagt. Van Mechelen, die Loppem de beste locatie vindt voor het nieuwe stadion, wijst er op dat hij de enige binnen de Vlaamse regering is die zijn mening hierover al publiek heeft bekendgemaakt..

“Vertragingen in het proces zijn er meer door de verschillende standpunten die de burgemeester al heeft ingenomen en die zelfs zijn eigen meerderheid al hebben verrast”, zegt Van Mechelen. De minister kadert de uitspraken van de burgemeester dan ook “in de carnavalstijden”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier