Moeilijke zoektocht naar jobstudenten voor horeca

Met de paasvakantie is het in heel wat horecazaken aan de kust behoorlijk druk.
Redactie KW

De paasvakantie is de traditionele start van het toeristisch seizoen aan onze kust. Veel horeca-uitbaters doen dan een beroep om jobstudenten, maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Horeca Vlaanderen vraagt nogmaals een versoepelde wetgeving voor vakantiewerk, de uitbaters zelf vinden dat ze steeds meer regels moeten volgen.

Met de paasvakantie is het in heel wat horecazaken aan de kust behoorlijk druk. Meer volk, meer werk én dus tijd om jobstudenten in te schakelen. Maar die zijn steeds moeilijker te vinden. Dimitri Vandamme moest dit jaar zelf op zoek voor hulp in zijn brasserie in Koksijde. De tijd van spontaan aanbieden lijkt voorbij.

“We vertrouwden op de klanten en die zeiden, mag mijn zoon of dochter hier werken. Ik heb drie jaar geluk gehad, maar dit jaar moet ik anders werken, en ik heb nog niemand gehad die zich hier spontaan kwam aanbieden. Je moet werken met een uitzendkantoor”, zegt horeca-uitbater Dimitri Vandamme.

Horeca Vlaanderen bevestigt dat jongeren steeds minder vaak kiezen voor vakantiewerk in de horeca. De federatie vraagt nog eens om de wetgeving aan te passen. Jongeren mogen nu 23 dagen werken in de zomer, en nog eens zoveel daarbuiten. Maar er moet meer spreiding komen. “De zekerheid is er momenteel toch niet”, zegt Philippe Le Loup van Horeca Vlaanderen. “Als het vandaag prachtig weer is zijn ze er nodig, bij slecht weer niet. Moeten ze dan twee uurtjes werken, dan zijn ze eigenlijk een dag kwijt die ze volledig hadden kunnen werken”.

En ook de uitbaters zouden stilaan ontmoedigd raken om nog een jobstudent aan te nemen. Elk jaar komen er nieuwe regels bij, met extra papierwerk én kosten.

Omdat onze buurlanden nog geen paasvakantie hebben, zal de toevloed van toeristen meer gespreid zijn, waardoor cafés en restaurants het meestal kunnen redden met het vast personeel. Het blijft overigens afwachten hoe de economische crisis evolueert, om studenten aan te werven voor de zomer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier