Moeilijke reddingsoperatie bij gekapseisde vissersboot

Redactie KW

De reddingsoperatie bij de gekapseisde visserboot ‘N28, Mooie Meid’ verloopt moeizaam. De extreme omstandigheden maken het voor de duikers moeilijk werken. Voorlopig is de zoekactie nog zonder resultaat. Drie helikopters en twee schepen zijn ingezet bij de reddingsactie.

De seaking van de luchtmachtbasis van Koksijde was gisteravond als eerste ter plaatse. Na amper 28 minuten – wat uitzonderlijk snel is – hing de seaking al boven het gekapseisde schip. Volgens de helikopterbemanning was het vannacht stikdonker op zee en was het erg moeilijk om het wrak te vinden.

Meteen werd een tweede team met extra duikers opgeroepen. Ook zij waren snel ter plaatse. De reddingswerken werden bemoeilijkt door het slechte weer. De temperatuur van het water bedroeg amper 6 graden en er stond een zware zee met golfhoogtes tot 3 meter.

Woensdagmiddag, zo’n 15 uur na het ongeval, was er nog steeds geen spoor van de drie Nederlandse bemanningsleden. De kans dat ze nog levend teruggevonden worden is volgens de duikers van de luchtmachtbasis heel erg klein. Voorlopig gaat de zoekactie wel nog verder. De romp van het schip zal opgemaakt worden om zo beter te kunnen zoeken.

Nederlandse bemanning

De Nieuwpoort 28 is een bokkentrailer van 20 meter. Het was jarenlang in handen van reders in Nieuwpoort, maar sinds 2002 vaart het met een Nederlandse bemanning. Vorige week was het nog binnengevaren in de haven van Nieuwpoort. Gisteravond moet het op 25 km voor kust van Duinkerke, tijdens het vissen gekapseisd zijn. Wellicht raakten de netten vast op de bodem.

(sk/ld)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Edities Het Wekelijks Nieuws Kust en De Zeewacht)

Vanavond in het nieuws van Focus beelden van het gekapseisde schip en reacties van reddingswerkers en vissers. Het nieuws van Focus vanaf 18 uur en klokvast om 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier