Moedige getuigenis van ouders beschuldigde op assisenproces Jan Bonte

© BELGA
Redactie KW

Donderdagnamiddag kwamen voor het Brugse hof van assisen de laatste getuigen aan het woord. De ouders van Jan Bonte deelden hun onmacht met de juryleden. Ze zagen hun zoon door zijn drugsverslaving steeds verder afglijden. Enkele leden van de jury waren zwaar onder de indruk van de getuigenis van het echtpaar.

De vader van Jan Bonte stelde vast dat de beschuldigde van kinds af aan heel zenuwachtig en onrustig was. Hij bleek aan ADHD te lijden en werd daar grondig voor behandeld. Rudy Bonte zag zijn zoon altijd maar meer afhankelijk worden van de drugs, maar drong steeds minder tot hem door. “Laat ons zeggen dat het in de gevangenis de eerste maal sinds lang is dat ik tegen mijn zoon kan spreken op een deftige manier. Zonder drugs is dat een doodnormale, aangename jongen. Ik kijk nu heel anders tegen de wereld aan, sinds ik dat allemaal heb meegemaakt. De mensen moesten eens weten hoe machteloos je als ouder kan zijn.”

“Begon steeds vaker te liegen”

De moeder van de beschuldigde merkte op dat hij in zijn puberteit steeds vaker begon te liegen. Hij probeerde zo steeds zijn drugsgebruik te verdoezelen. “Hij beloofde vaak om zijn best te doen, en veel periodes probeerde hij het ook echt”, zei ze. Bonte zocht ook hulp bij de huisarts, zonder zijn ouders daar in te kennen. “Ik hou me al heel de week sterk, maar voel dat de koord nu breekt. Ik hoop dit niemand in de zaal dit moet meemaken, en de pijn en de machteloosheid voelt om een zoon zo te zien afglijden.”

Nieuwe vriendin

Sinds kort heeft Jan Bonte een nieuwe vriendin, met wie hij vanuit de gevangenis brieven uitwisselde. Nu bezoekt ze hem vier keer per week. Ze leerde hem kennen als een vriendelijke en beleefde man. Als hij terug over zijn vrijheid kan beschikken, hoopt ze met hem een nieuw leven te beginnen.

Vrijdagmorgen starten de burgerlijke partijen met hun pleidooien. Een uitspraak valt ten vroegste vrijdagavond laat.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier