Moeder van beklaagde wist van foltering Davey Vanden Berghe

Redactie KW

Op de derde dag van het assisenproces in Brugge kwam dinsdag onder meer de moeder van beklaagde Iris Vanden Berghe getuigen. Tijdens haar getuigenis kwam aan het licht dat zij reeds van de erge feiten op de hoogte was voor de dood van Davey. Naar eigen zeggen kon ze de politie niet verwittigen omdat ze in het ziekenhuis lag.

Christiaan Mechele (43) en zijn echtgenote Iris Vanden Berghe (41) staan terecht voor de dood van Davey Vanden Berghe, de zoon van Iris Vanden Berghe. Hij overleed op 28 december 2004 in Oostende aan een longinfectie te wijten aan sterke verwaarlozing en ondervoeding.

Jeanine Vanden Berghe (73), de moeder van Iris Vanden Berghe, getuigde dinsdag dat ze al van de erge feiten wist voor de dood van Davey. Begin november 2004 had haar dochter haar hiervan op de hoogte gebracht. Haar dochter vroeg ook om de politie te verwittigen, maar dat heeft ze nooit gedaan. “U wist van de feiten, uw dochter vroeg om hulp, maar toch hebt u niet ingegrepen”, merkte de voorzitter op. Jeanine Vanden Berghe verklaarde dat ze in het ziekenhuis lag en dat ze de politie dus niet kon verwittigen.

Het onderzoek kwam ruim anderhalve maand na de dood van Davey nochtans in een stroomversnelling na de uitgebreide verklaring van Jeanine Vanden Berghe. Ze vertelde de politie wat haar dochter haar had verteld. “Davey moest rauwe frieten eten”, vertelde Jeanine Vanden Berghe. “Hij moest urenlang rechtstaan op een tegel. Christiaan heeft met een alarmpistool op hem geschoten en hij moest laxeermiddel drinken. Hij mengde ook zout, suiker en tabasco in zijn eten en drinken.

Christiaan warmde ook een keukenmes op en legde dat in de hals van Davey. Hij moest van hem ook uitwerpselen eten en hij brak ook zijn vinger. Christiaan kon Davey niet uitstaan. Ook mijn dochter had schrik van hem. Ze werd door hem gemanipuleerd en gedomineerd. Hij zal wel zijn verdiende straf krijgen. Ik hoop dat mijn dochter vrijgesproken wordt.” Haar verklaring werd destijds opgenomen en dinsdag getoond op het proces. Op 19 februari 2005, vier dagen na de bewuste verklaring, werd het koppel aangehouden.

Op het assisenproces werden dinsdag ook camerabeelden getoond. De camera’s werden door Mechele in de woonkamer en de keuken geplaatst om Davey in de gaten te houden. Toen de beelden getoond werden, stortte Vanden Berghe ineen en werd naar buiten geleid.
De wetsgeneesheer verklaarde dat er geen verband is tussen de dood van Davey en de verwondingen over zijn hele lichaam. “Davey is gestorven aan een longontsteking te wijten aan zijn slechte algemene toestand en het feit dat hij in een koude kamer werd opgesloten. Hoewel hij wel ondervoed was, is hij niet gestorven door uithongering.”

Momenteel getuigen nog een aantal winkeliers. Davey was namelijk degene die de boodschappen deed.

Woensdag komen nog 23 getuigen aan het woord, waaronder de jongere broer van Davey en zijn natuurlijke vader. Na de middag volgt ook het moraliteitsverslag van Davey. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier