Modderige wegen niet te vermijden ?

Redactie KW

Veel landbouwers op dit moment hun oogst binnen. Net voor de winter worden maïs, bieten of aardappelen gerooid, maar dat zorgt soms voor gevaarlijke taferelen op de weg.. De grote landbouwmachines laten dikwijls heel wat aarde achter en als het dan nog eens begint te regenen, liggen de wegen er soms gevaarlijk glad bij. Valt er echter wel iets te doen aan het probleem ?

Provinciegouverneur Paul Breyne riep eerder iedereen al op om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Zowel de landbouwers/loonwerkers werden op hun plichten gewezen om de weg schoon te maken, maar ook de automobilisten worden tot voorzichtigheid aangemaand. Bij politiezone Polder (Diksmuide, Houthulst, Koekelare en Kortemark) kregen ze de laatste tijd dan ook heel wat oproepen binnen voor een ‘verontreinigde openbare weg’.

Zolang het niet regent, valt de situatie nog mee, maar zodra het nat wordt, is het soms levensgevaarlijk, zegt commissaris Wim Merlevede. „We merken toch dat er de laatste tijd wat ongevallen zijn gebeurd door de glibberige slijkwegen. Indien we de vervuiler niet kunnen opsporen, komt de brandweer ter plaatse om het wegdek te reinigen. Zij beschikken echter ook niet over gespecialiseerd materiaal en moeten dan ook soms een beroep doen op de Civiele Bescherming.”

Filip Dewispelaere (40) uit in Stuivekenskerke is al elf jaar loonwerker en kent de problematiek dan ook. “Meestal wordt de modder op twee manieren opgekuist : ofwel wordt ze van de baan opgeschept, ofwel wordt het met water van het wegdek gespoten”, aldus Filip Dewispelaere.

Toch kun je volgens hem niet vermijden dat er een dun filmlaagje van enkele milimeters op de weg blijft liggen. „Als het dan lichtjes regent, krijg je als het ware een ijsbaan. Zolang het niet stevig doorregent, spoelt het slijk niet van de weg. Het probleem doet zich eigenlijk meestal voor langs de kuststreek en achter de IJzer. We zitten hier immers met die typische polderkleigrond, die soms kilometerslange sporen achterlaat. Eens je over de IJzer komt, wordt dat probleem al heel wat minder, omdat de aarde daar niet zo kleverig is en sneller van de landbouwmachines valt.”

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 22 oktober 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier