Mobiele beiaard langs Vlaamse en Noord-Franse kust

Redactie KW

In Zeebrugge is een mobiele beiaard een tournee gestart langs de Vlaamse en Noord-Franse kust.

Het gaat om een Europees project om dit bijzonder instrument bij het grote publiek bekend te maken. Voor de ronde langs de Vlaamse en Noord-Franse kust wordt de mobiele beiaard van Praag ingeschakeld. Het instrument weeg 12 ton. Door het klokkenspel op wielen te zetten breng je dit unieke instrument in alle betekenissen van het woord dichter bij het publiek.

Verschil

De Brugse stadsbeiaardier spreekt van een muzikale uitdaging. Frank Deleu : “Het is een volledige beiaard zoals de standaardinstrumenten van 4 octaven en de nodige klokken. De basklokken zijn wel een stuk lichter dan in de toren. Hier weegt de zwaarste klok iets van 400 kg in de Brugse Halletoren is dat 5 ton. Dat maakt wel een verschil natuurlijk”.

Erfgoed

De beiaard maakt deel uit van het West-Vlaams en Frans-Vlaams erfgoed. Samen met zijn Noord-Franse collega’s zet Frank Deleu zich in om de beiaardmuziek net als eeuwen geleden opnieuw populair te maken. Nieuwpoort en De Panne zijn de volgende haltes van de mobiele beiaard. Volgende week steekt het klokkenspel de grens over naar Hondschoote en Hazebrouck.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier