Mobiel opleidingscentrum voor bouwvakkers

Redactie KW

In Poperinge is vanmorgen een mobiel opleidingscentrum voor bouwvakkers geopend. Het gaat om een initiatief van de VDAB in samenwerking met de stad Poperinge en de bouwsector. Met het mobiele opleidingscentrum wil de VDAB ook opleidingen aanbieden in minder goed bereikbare regio’s.

Een braakliggend terrein in de Komstraat in Poperinge. Een paar maanden geleden stonden hier nog oude huisjes maar die hebben nu plaatsgeruimd voor een mobiel opleidingscentrum voor bouwvakkers van de VDAB. Een tijdelijke werf zeg maar waar bouwvakkers in spe de knepen van het vak kunnen leren.

“Werkzoekenden kunnen hier 6 maanden lang een opleiding metselen volgen. Ze kunnen hier ook terecht voor bepaalde aanverwante oriënteringsmodules zoals bekister of wegenbouwer . Als ze interesse hebben kunnen ze een verdere opleiding volgen in een vast centrum”, zegt Luc Huysentruyt van VDAB West-Vlaanderen.

De VDAB heeft 2 vaste opleidingscentra voor bouwvakkers in Roeselare en Oostende, maar die zijn vanuit Poperinge niet zo goed bereikbaar. Het mobiele opleidingscentrum bouw biedt een oplossing, met succes blijkbaar. Want op dit ogenlik volgen al 16 werkzoekenden uit de regio Poperinge hier een opleiding.

“Als ik met de trein naar Roeselare wil dan moet ik bijna 1 uur wachten in het station van Kortrijk. En met de bus is ook al bijna zo goed als onmogelijk”, zegt leerling-bouwvakker Broos Ingelaere.

Het ziet er bovendien naar uit dat de cursisten na hun opleiding ook in regio aan de slag zullen kunnen gaan als bouwvakker. Want als kleinstedelijk centrum krijgt Poperinge er de komende 10 jaar zo’n 400 woningen bij.

“Als wij al die gronden verkavelen dan betekent dat extra werk voor de bouwsector. Het is dan ook logisch dat de aannemers hier in de streek werklui zullen rekruteren als dat mogelijk is”, klinkt het bij burgemeester Christof Dejaegher.

Na de zomer verdwijnt het mobiele opleidingscentrum uit Poperinge en slaat het zijn tenten op in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier