Kersverse Miss Universe heeft roots én een ‘metekindje’ in West-Vlaanderen

Redactie KW

De 24-jarige Miss France, Iris Mittenaere, is zondag op de Filipijnen gekroond tot Miss Universe 2016.

Iris Mittenaere werd geboren werd in Rijsel. Toen het meisje vorig jaar tot Miss France werd verkozen, vogelde ‘La Revue française de Généalogie’ meteen uit dat de nieuwe miss West-Vlaamse voorouders heeft. Haar betovergrootvader Karel Mittenaere trouwde in 1896 in Menen met Marie-Louise Vangheluwe. Hij was tabaksarbeider en week uit naar het nabije Halewijn (Halluin), waar de familie bleef wonen. Iris’ overgrootmoeder Madeleine Verheu (+2010) was er gemeenteraadslid en communistisch militante. Ze stichtte er zelfs een communistisch weekblad.

Bovendien is Iris Mittenaere ook de meter van de amoerluipaardjes die vorig jaar in Bellewaerde werden geboren.

Iris Mittenaere, die tandchirurgie studeert, verklaarde tijdens de wedstrijd dat landen het recht hebben om hun grenzen te openen of te sluiten voor vluchtelingen, maar dat Europese landen zoals Frankrijk gekozen hebben om vluchtelingen te verwelkomen. “Open grenzen hebben geeft ons de kans om meer te reizen en te weten te komen wat er allemaal gebeurt in de wereld”, aldus Mittenaere, die met dat antwoord een plaats in de top 3 bemachtigde.

Voor België streed de 19-jarige Stephanie Geldhof om de kroon tijdens de 65ste Miss Universe-wedstrijd. Zij haalde de finale echter niet.

(NOM/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier